Omakotitalon maalaus – 6 yleisintä kysymystä

Omakotitalon maalaukseen liittyy useita harhaluuloja ja jopa vahingollisia työtapoja. Perehdymme tässä artikkelissa niistä yleisimpiin.

1. Kumpi on parempi, vesiohenteinen maali vai öljymaali?

Tästä saisi kaikkien vanhanliiton maalareiden kanssa ikuisen väittelyn. Vielä 80-luvulla olisimme voineet olla KotiRexilläkin sitä mieltä, että öljymaali se olla pitää. Öljymaalit olivatkin vielä 80-luvulla parempia, kun maaleissa saatiin käyttää mm. lyijyä ja sinkkiä.

EU-direktiivien myötä ympäristölle haitallisten aineiden käyttö on kielletty, mikä on vaikuttanut öljymaalien ominaisuuksiin rajusti. 

Vesiohenteinen lateksimaali ei viellä 80- luvulla ollut kovinkaan suosittu maalivalinta. Vesiohenteinen maali ei silloin käytännössä juurikaan hengittänyt, mikä saattoi aiheuttaa ongelmia talon rakenteiden hengittävyydessä. Maalinpinnan kestävyys oli myös huonompi. 

Nykyään kehitys on tehnyt vesiohenteisista maaleista öljymaalia paremman. 

  • Vesiohenteisella maalilla huoltomaalausväli on vuosia pidempi

  • Vesioheinteinen maali pitää sävynsä ja kiillon huomattavasti pidempään

  • Vesiohenteinen maali hengittää erinomaisesti, missä taas öljymaali ei nykyään hengitä juurikaan (lukuunottamatta luonnonöljy maaleja)

2. Täytyykö pesun jälkeen seinän kuivumista odottaa useampi päivä?

Normaalina poutapäivänä tehty omakotitalon homepesu puutarhaletkulla on maalauskuiva jo seuraavana päivänä. Jos välissä on kosteita ja sateisia päiviä on hyvä antaa seinän kuivua yksi poutapäivä ennen maalausta.

3. Pitääkö vanha maali poistaa kokonaan?

Omakotitalon ulkoseinä hilseilee ja maali irtoaa monin paikoin. Tämä on tuttu tilanne liian pitkälle venyneestä huoltomaalausvälistä. Mikä on siis oikea tapa vanhan maalin poistoon?

Ensimmäisenä on hyvä tehdä homepesu, kun pesun jälkeen maalia irtoaa yleensä hieman lisää. Pesun jälkeen ja seinän kuivuttua poistetaan irtoileva maali kaapimella. Tarvittaessa epätasaisuudet hiotaan pois. Alustassaan hyvin kiinni olevaa maalia ei tarvitse poistaa. Se toimii ikäänkuin pohjamaalina uudelle maalipinnalle. Eli vanhaa maalia ei tarvitse poistaa kokonaan.

4. Onko keväällä parhaat maalauskelit?

Tilastojen valossa keväällä on enemmän hyviä maalauskelejä kuin kesällä. Keväällä yleensä sateita on vähemmän ja ilmankosteus on optimaalinen maalin kuivumiseen. Mutta kevätkin voi olla kylmä tai muuten maalauskelien kannalta huono. 

Yleisesti ottaen hyviä maalauskeliä suomessa on huhtikuusta syyskuun loppuun asti. Tärkeintä on katsoa suunnitellun maalauspäivän säätä. 

  • Lämpötila maalatessa ja maalin kuivumisen aikana vähintään + 5°C 

  • Ilman suhteellinen kosteus alle 80 %

  • Ihanteellinen maalauskeli on pilvipoutainen keskikesän päivä.

5. Voiko talon seinän pestä painepesurilla?

Silloin tällöin asiakkaamme varmistavat, että emmehän käytä seinän pesussa painepesuria. Vastaus on aina sama, emme käytä. Painepesuri puuverhouksen pesuun on vain yksinkertaisesti huono ja väärin käytettynä vahingollinen. 

Tiilikaton pesuun painepesuri on ainut vaihtoehto. Siinä tiiltä pestään 200 baarin paineella 20-30 cm päästä ja tiili ei siitä vahingoitu. Kokeilepa tehdä sama puuverhoukselle. Voin kertoa, että julkisivu on sen jälkeen hyvin todennäiköisesti pilalla. Pahimmassa tapauksessa on aiheutettu kosteusvaurio seinän rakenteisiin.

Pienemmällä paineella taas lika ei irtoa, vaan lian poistaminen vaatii aina mekaanisen pesun eli harjan. Lopuksi seinän huuhteluun tehokkain keino on juokseva vesi puutarhaletkulla, näin ollen painepesurista ei yksinkertaisesti ole mitään hyötyä puuverhouksen pesuun. 

6. Voiko ruiskulla maalata?

Ruiskun käyttö maalin levityksessä voi olla erittäin tehokas tapa. Kun toinen maalari levittää ruiskulla maalin ja toinen tulee pensselillä perästä, työ nopeutuu jopa 50 %. 

Täytyy kuitenkin muistaa, että ruiskun idea on vain saada maali ämpäristä nopeammin seinälle. Maali tulee kuitenkin aina hieroa siveltimellä puun pintaan. Ainoa ero perinteiseen tapaan, missä pensseli kastellaan aina maaliämpärissä on, että maalin levittämiseen käytetään ruiskua.

Lue ammattilaisen vinkit omakotitalon maalaukseen tästä. Jos et suunnittele itse talosi maalausta pyydä ilmainen kartoituskäynti tästä. 


Edellinen
Edellinen

Tiilikaton pesu ja pinnoitus– mitä tulee ottaa huomioon?

Seuraava
Seuraava

Omakotitalon maalaus – yleisimmät myytit