Tiilikaton pesu ja pinnoitus– mitä tulee ottaa huomioon?

Tiilikate on suomen toiseksi yleisin kattomateriaali, eikä syyttä. Sen käyttöikä oikein huollettuna on jopa 100-vuotta ja on taloon arvokkuutta tuova kattomateriaali. Ilman säännöllistä huoltoa tiilikaton käyttöikä on 40–60 vuotta riippuen olosuhteista. Sään tuomat rasitukset kuluttaa tiilen pintaa ja tekee siitä huokoisen, mikä altistaa pakkasrapautumiselle.

Tiilikaton pinnoitus Espoo

Kannattaako tiilikaton pinnoitus?

Tehtaalla tiilen pinta on pinnoitettu ja on näin ollen vettä ja likaa hylkivä. Valitettavasti sään tuomat rasitukset, kuten kosteus ja auringon UV-säteily kuluttaa tiilen pintaa. Huokoinen tiili imee vettä itseensä ja pakkasten tullessa tiili saattaa haljeta. Haljennut tiili voi rikkoa aluskatteen ja vuotaa vettä rakenteisiin.

Tiilikaton kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota ja olisi hyvä tarkistaa katon kunto vähintään kerran vuodessa. Katolle olisi hyvä tehdä isompi huolto ensimmäisen kerran 12–15 vuoden kohdalla. Tämä tarkoittaa tiilikaton pesua ja pinnoitusta tai suojakäsittelyä. Näin säästät rahaa pitkässä juoksussa, kun pidät katon hyvässä kunnossa. Tiilikattoa ei kannata antaa sammaloitua.

Kolme nyrkkisääntöä mistä tunnistaa tiilikaton huollon tarpeen?

  1. Kattoa ei ole pinnoitettu 12-15 vuoteen.

  2. Katolle on kertynyt sammalta.

  3. Tiilen alkuperäinen väri on osittain kulunut pois

Mitä tiilikaton huolto sisältää?

  1. Ennen pesua katon kunto tulee tarkistaa

Ennen pesun aloitusta vaihdetaan haljenneet tiilen uusiin ja tarkastellaan katon muuta yleisilmettä. Jos yläpohjaan on mahdollista päästä niin kannattaa aina käydä tarkistamassa läpivientien ja aluskatteen kunto. Mahdolliset ongelmat tulee heti korjata, jotta pesun aikana ei pääse vettä rakenteisiin.

 Aluskatteessa olevat reiät ja repeämät paikataan. Jos aluskate puuttuu tai on todella huonossa kunnossa kannattaa sen uusimista vakavasti harkita. Tiilikatto on ns. esikate, eli toimiakseen täysin vaati se ehjän aluskatteen.

 2. Korkeapainepesurilla varmasti puhdas katto

Tehokkain keino tiilikaton pesuun on käyttää korkeapainepesuria. Pesurin n. 200 baarin paine ja pyörivä rotosuutin on armoton lialle ja sammaleelle. Tähän kelpaa vain ammattikäyttöön tarkoitettu pesuri, ns. kotipesurin ominaisuudet ei riitä katon puhtaaksi saamiseksi. Korkeapainepesurilla saadaan katosta täysin puhdas pinnoitusta tai suoja-aine käsittelyä varten ilman tiilen vaurioittamista.

 Pesuria käyttäessä tulee huomioida kuitenkin oikeat työtavat. Väärin tehtynä voidaan aiheuttaa vahinkoja rakanteisiin ja materiaaleihin.

·      Pese ylhäältä alaspäin

·      Älä pese liian läheltä, sopiva etäisyys on 20–30 cm

·      Tiilenpäitä pestäessä pidä pesukulma mahdollisimman jyrkkänä, muutoin vettä voi mennä rakenteisiin

Voiko tiilikaton pelkästään pestä?

 Pelkkää tiilikaton pesua ei voi tehdä, kun pesu jättää tiilen pinnan huokoiseksi. Huokoinen pinta alkaa sammaloitua nopeasti, yleensä jo samana kesänä. Tästä syystä tiili tulee aina pinnoittaa tai käsitellä suoja-aineella.

Tiilikaton pinnoitus Vantaa

3.Pinnoitus vai suojakäsittely?

Pinnoitus NowoCoat Tiilikattopinnoitteella

 Jos katon tehdaspinnoite on lähes kokonaan kulunut, niin silloin yleensä pinnoitus on järkevin toimenpide. Pinnoitus tarkoittaa tiilikaton maalausta kahteen kertaan tiilikattomaalilla. Maalaus tehdään korkeapaineruiskulla kahteen kertaan, josta ensimmäinen kerta ohennetulla maalilla. Uusi näyttävä ilme katolle onkin syynä miksei useimmiten valitaan tiilikaton pinnoitus. Pinnoitus antaa suojaa tiilikatolle noin 15 vuotta ja arvokkaan ilmeen.

Suoja-aine käsittely

Suojakäsittely NowoDry :llä on hyvä, jos alkuperäinen tiilen pinta on vielä kohtuullisen hyvä tai katon uuden ilmeen päivitys ei ole tärkeää. Suojakäsittely on teknisesti lähes yhtä hyvä toimenpide, kuin pinnoitus. Siinä katolle levitetään kyllästeaine, joka imeytyy tiilen pintaan jopa 10mm syvyyteen muodostaen vettä ja likaa hylkivän pinnan. Suoja-aine on väritön aine. Suojakäsittely antaa suojaa tiilikatolle noin 10 vuotta.

NowoDry-käsittelyllä voidaan vähentää mm. viistosateen aiheuttamia kosteusvaurioita ja rakenteellista kosteutta kiinteistöissä, joka voi näkyä esim. tiiliseinässä kalkkihärmänä. NowoDry soveltuu ensisijaisesti kattotiilien värittömäksi suoja-aineeksi. Käsittely pitää pinnat kuivina mikä hidastaa merkittävästi kasvuston uusiutumista ja siten pidentää mm. kattotiilien huoltoväliä 

4.Kevyempi ja edullisempi puhdistushuolto

 Tiilikaton pesuun riittää joskus myös kevyempi vaihtoehto. Varsinkin silloin, jos katolla on ikää alle 10-vuotta tai sammaloituminen vähäistä. Tämä on katolle pika ensiapua, mikä on helppo ja jopa itse tehtävissä.

Katolta harjataan irtosammal pois, putsataan vesikourut ja levitetään sammalmyrkky. Myrkky tappaa lopun sammaleen ja vesisade huuhtoo irtosammaleet alas. Tällä saadaan sammaleen kasvu pysäytettyä hetkeksi. Katto kuitenkin sammaloituu 2–3 vuodessa uudestaan ja toimenpide täytyy toistaa. 

Työturvallisuus

Katolla työskentely voi aluksi tuntua pelottavalta varsinkin jos korkeutta on paljon. Tähän kuitenkin tottuu ja sitä muuttuu rohkeammaksi ja viimein sitä havahtuu keikkuessa räystäällä, että ollaanpa sitä korkealla. Asianmukaiset turvavaljaat ovatkin ehdottomat katolla työskennellessä. Korkeutta ei tarvitse olla kuin 2-3 metriä niin huonolla tuurilla taitat niskasi.

 

Edellinen
Edellinen

Talon maalaus: Pitkäikäinen ulkoverhous

Seuraava
Seuraava

Omakotitalon maalaus – 6 yleisintä kysymystä