Omakotitalon maalaus – yleisimmät myytit

Omakotitalon maalaukseen liittyy useita harhaluuloja ja jopa vahingollisia työtapoja. Tässä artikkelissa käymme niistä yleisimpiä läpi.

Öljymaali on vesiohenteista maalia parempi

Tästä saisi vanhan liiton maalareiden kanssa ikuisen väittelyn. Mutta vielä 80-luvulla olisimme KotiRexilläkin sitä mieltä, että öljymaali se olla pitää. Öljymaalit olivatkin silloin vielä parempia, kun niissä saatiin käyttää mm. lyijyä ja sinkkiä. EU-direktiivien myötä ympäristölle haitallisten aineiden käyttö on kielletty, mikä on heikentänyt öljymaalin ominaisuuksia rajusti. 

Lateksimaali, niin kuin ennen tavattiin sanoa ei ollut se suosituin maalivalinta. Maali ei silloin käytännössä hengittänyt ollenkaan, mikä saattoi aiheuttaa ongelmia sen ajan taloissa. Myös maalin kestossa oli ongelmia. Tätä nykyä kehitys on tehnyt vesiohenteista öljymaalia paremman. 

  • Huoltomaalausväli vuosia pidempi

  • Pitää sävynsä ja kiillon huomattavasti pidempään

  • Hengittävä, missä öljymaali ei nykyään hengitä yhtään

Pesun jälkeen seinän kuivumista täytyy odottaa useampi päivä

Normaalina poutapäivänä tehty omakotitalon homepesu puutarhaletkulla on maalauskuiva jo seuraavana päivänä. Jos välissä on kosteita ja sateisia päiviä on hyvä antaa seinän kuivua yksi poutapäivä ennen maalausta.

Vanha maali täytyy poistaa kokonaan

Omakotitalon ulkoseinä hilseilee ja maali irtoaa monin paikoin. Tämä on tuttu tilanne liian pitkälle venytetystä huoltomaalausvälistä. Mikä on siis oikea tapa vanhan maalin poistoon?

Ensimmäisenä tehdään homepesu, kun pesun jälkeen yleensä maalia irtoaa hiukan lisää. Pesun jälkeen seinän kuivuttua poistetaan vain irtoileva maali kaapimella. Tarvittaessa hiotaan epätasaisuudet pois. Alustassaan hyvin kiinni olevaa maalia ei tarvitse poistaa. Se toimii ikään kuin pohjamaalina uudelle maalipinnalle. 

keväällä parhaat maalauskelit

Tämä on totta. Tilastojen valossa keväällä on enemmän hyviä maalauskelejä kuin kesällä. Keväällä yleensä sateita on vähemmän ja lämpötila on hyvä maalin kuivumiseen. Mutta kevätkin voi olla kylmä tai muuten maalauskelien kannalta huono. 

Yleisesti ottaen hyviä maalauskeliä suomessa on huhtikuusta syyskuun loppuun asti. Tärkeintä on katsoa suunnitellun maalauspäivän säätä. 

  • Lämpötila maalatessa ja maalin kuivumisen aikana vähintään + 5 C° 

  • Ilmansuhteellinen kosteus alle 80 %

Talon seinän pesu painepesurilla

Aina silloin tällöin asiakas varmistaa, että ettehän käytä pesussa painepesuria. Vastaus on aina sama, emme käytä. Painepesuri puuverhouksen pesuun on vain yksikertaisesti huono ja väärin käytettynä vahingollinen. 

Tiilikaton pesuun painepesuri on ainut vaihtoehto. Siinä tiiltä pestään 200 baarin paineella 20-30 cm päästä ja tiili ei siitä vahingoitu. Kokeilepa tehdä sama puuverhoukselle. Voin kertoa, että julkisivu on sen jälkeen pilalla. Pahimmassa tapauksessa on aiheutettu kosteusvaurio seinään

Pienemmällä paineella taas lika ei irtoa, vaan vaatii mekaanisen pesun eli harjan. Ja lopuksi seinän huuhteluun tehokkain on juokseva vesi puutarhaletkulla, näin ollen painepesurista ei yksinkertaisesti ole mitään hyötyä puuverhouksen pesuun. 

Ruiskulla ei voi maalata.

Ruiskun käyttö maalin levityksessä on ylivoimaisesti tehokkain tapa. Toinen maalaari levittää ruiskulla maalin ja toinen tulee pensselillä perästä. Tällä työ nopeutuu jopa 50 %. 

Mutta täytyy muistaa, että ruiskun idea on vain saada maali ämpäristä nopeammin seinälle. Maali tulee kuitenkin aina siveltimellä hieroa puun pintaan. Eli eroa siihen perinetiseen tapaan missä pensseli kastellaan aina maaliämpäriin, niin sen sijaan käytetään ruiskua.

Lue ammattilaisen vinkit omakotitalon maalaukseen tästä. Jos et suunnittele itse talosi maalausta pyydä ilmainen kartoituskäynti tästä. 


Edellinen
Edellinen

Omakotitalon maalaus – 6 yleisintä kysymystä

Seuraava
Seuraava

Mitä tiilikaton pesu ja pinnoitus maksaa?