Vanhan talon ulkomaalaus

Ulkomaalin tärkein tehtävä on suojata maalin alla olevaa pintaa, puuta. Talon ulkoverhousta rasittaa auringon tuottama UV-säteily, kosteus ja mikrobikasvustot. Maalipinta toimii ikään kuin suojamuurina puun ja ulkoilman välissä. Ajoissa tehty huoltomaalaus säästääkin aikaa ja rahaa. Lue alta ammattilaisen ohjeet ja vinkit onnistuneeseen talon ulkomaalaukseen.

Mitä on hyvä ottaa huomioon ennen talon ulkomaalausta?

1. Valitse oikea ulkomaali

Ennen ulkomaalauksen aloitusta on tärkeää selvittää alkuperäinen maalityyppi. Väärän maalin valinta, voi johtaa maalin nopeaan irtoamiseen.

  • Vesiohenteisen maalin päälle käy vain vesiohenteinen maali

  • Öljymaalin päälle käy niin vesioheinteinen kuin öljymaali

  • Öljymaalattuja puupintoja huoltomaalataan useimmiten vesiohenteisella maalilla

  • Punamultamaalin päälle sopii vain punamultamaalit.

Jos vanhasta maalista ei ole varmuutta, niin voidaan maalipinnasta ottaa näytepala ja selvittää maalin laatu laboratoriossa.

2. Talon sävyn vaihto

Kuultokäsitellyissä pinnoissa sävyä voidaan vaihtaa vaaleasta tummempaan. Mutta esim. jos talosi on maalattu ruskealla niin sävyn vaihto harmaaseen ei välttämättä onnistu. Jos ruskea sävy on vielä tuoreen näköinen niin puu ei ime uutta kuultomaalia riittävästi ja vanha sävy voi näkyä läpi. Haalistunut pinta imee kuultomaalia enempi ja sävyn vaihto onnistuu todennäköisemmin. Tätä kannattaa ensin testata huomaamattomaan paikkaan.

Peittävissä ulkomaaleissa sävyn vaihto onnistuu hyvin. Tällöin yleensä maalauskertoja tarvitaan kaksi, ja tämä on myös meidän suotituksemme. Pienissä sävyn muutoksissa voidaan jopa mennä yhdellä maalauskerralla. Tarkista kuitenkin asuinalueesi kaavasta sävyn vaihdon mahdollisuus. 

3. Telineiden ja nostimen käyttö

Telineiltä on monesti nopein ja turvallisin tapa tehdä talosi ulkomaalaus. Telineiden pystytyksessä kannattaa noudattaa valmistajan ohjeita. Raivaa puskat ja pensaat pois telineiden tieltä. Lähellä seinää olevat kasvit kannattaa muutenkin poistaa kokonaan tai siirtää kauemmaksi. Asenna telineet aina suoraan ja käytä kaatumis tukia. 

Telineitäkään ei saa joka paikkaan ja jos joskus turvallisin tapa maalata on käyttää nostinta. Suunnittele nostimen käyttö niin että tarvitset sitä mahdollisimman lyhyen aikaa. Katso sopiva paikka nostimelle ja mitoita oikean kokoinen nostin. Nostimen käyttöä ei suositella henkilölle, jolla ei ole kokemusta kyseisestä nostimesta. Vakuutus ei välttämättä korvaa sattuneita vahinkoja, jos nostimen käyttöön ei ole ollut riittävää pätevyyttä. 

4. Millaisella säällä voi maalata

Varmimmin parhaat ulkomaalaus kelit on keväällä. Sopivan lämmintä ja kosteusprosentti alhainen. Ihanteellinen maalauslämpötila on + 15–20 °C ja suhteellinen kosteus noin 50 %. Maalata voi myös kesällä ja syksyllä, kunhan ottaa seuraavat asiat huomioon: 

  1. Älä maalaa suorassa vesisateessa.

  2. Vältä maalausta suorassa auringonpaisteessa. Aloita varjon puolelta.

  3. Lämpötilan tulee olla vähintään +5 astetta

  4. Ilmankosteus tulee olla alle 80 % maalatessa ja maalin kuivumisen aikana. 

Yleisimmät virheet talon ulkomaalauksessa 

  1. Talon homepesu laiminlyödään

Eikö olisi ikävää huomata, että edellisen kesän kovalla työllä tehty ulkomaalaus on mennyt pienellä pieleen. Homepilkkuja alkaa ilmestyä vasta maalattuun ulkomaaliin jo seuraavana kesänä, jos näkyvää hometta ei tapeta homeenpoistoaineella. Hometta saattaa myös olla puun syissä, jota ei silmällä välttämättä huomaa ja jos sitä ei tapeta niin se voi tulla maalipinnan läpi muutamassa vuodessa. Jos hometta alkaa ilmestyä hiljattain maalatulle pinnalle on järkevin vaihtoehto poistaa kokonaan edellinen maalikerros, tehdä perusteellinen homepesu ja maalata uudelleen. 

6 vinkkiä onnistuneeseen homepesuun

  1. Älä yritä pestä koko seinää kerralla, tee osissa.

  2. Aloita ylhäältä ja rajaa pesu kohta esim. ikkunaan. 

  3. Kastele pestävä alue puutarhaletkulla ja levitä sen jälkeen homeenpoistoaine. 

  4. Harjaa seinä huolellisesti, myös pontit ja saumat. 

  5. Anna aineen hetki vaikuttaa ja huuhtele lopuksi juoksevalla vedellä. 

  6. HUOM! Veden käytön kanssa pitää kuitenkin olla varovainen, esim. vettä ei ruiskuteta räystäs lautojen välistä yläpohjaan tai ilmastointi räppänöihin. Painepesurin käytön suosittelemme unohtamaan kokonaan.



2. Laiskuus pohjatöissä kostautuu

Ulkomaalauksen pohjatyöt ovat työvaihe, jossa oikominen näkyy lopputuloksessa. Irtoileva ja hilseilevä maali tulee poistaa kokonaan. Hyvin pohjassaan kiinni olevaa vanhaa maalia ei kannata poistaa, se toimii pohjamaalina uudelle maalille. 

Tehokkain väline irtoavan maalin poistoon on maalikaavin. Oikein käytettynä erittäin tehokas ja hellävarainen puulle. Tarvittaessa käytetään myös hiomapaperia, hiotaan epätasaisuudet pois. Sileällä pinnalla epätasaisuudet näkyvät selkeämmin ja uusi kiiltävä maali korostaa niitä. Silmille näkyvimmät paikat kannattaa hioa tasaiseksi. Paljaalle puupinnalle jäävät kohdat pohjamaalataan. 

3. Puutteellinen suojaus

Säästät aikaa loppusiivouksessa huolellisella suojauksella. Liian usein näkee sotkettuja terasseja, pihakiviä ja ikkuna- ja reunapeltejä. Ne saa muutoin kauniin lopputuloksen näyttämään hätäisesti tehdyltä.  Älä siis oikaise tässä.

Ammattilaisen 5 vinkkiä suojaukseen

  1. Suojaukseen kannattaa käyttää suojapaperia tai kevytpeitettä

  2. Ikkunapelteihin kannattaa teipata suojapaperit

  3. Unohda maalarinteippi, käytä oranssia suojausteippiä

  4. Pidä kostea liina taskussasi niin voit heti tuoreeltaan pyyhkiä sotkut pois. Liotinohenteisen maalitahran poistoon tarvitset tärpättiä. 

  5. Teippaa pistorasiat, katkaisimet ja valaisimet

Jos oma aikasi ei riitä talon ulkomaalaukseen niin me Kotirexillä teemme vanhojen ja uusien talojen ulkomaalauksia yli 10- vuoden kokemuksella. Toimimme koko Uudenmaan alueella, Helsinki, Espoo, Vantaa, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Tuusula, Kerava, Järvenpää, Sipoo, Vihti, Porvoo ja muut lähialueet.  


Tiesitkö, että Kotirex on toteuttanut yli 500 maalauskohdetta pk-seudulla?

Pyydä maksuton arvio tai kirjallinen tarjous talosi ulkomaalauksesta

Edellinen
Edellinen

Talon ulkomaalaus